UNIKON Startseite UNIKON Systembeschreibung UNIKON Produkte UNIKON Hersteller weltweite UNIKON Händler Messen & Events interessante Links Impressum
Добре дошли в UNIKON България!
Радваме се да ви видим в нашия уеб сайт!!
Р Ъ К О В О Д С Т В О
      ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТА В СПОРТА С ГЪЛЪБИ

В ГЪЛЪБАРНИКА

С

 UNIKON CHAMP

UNIKON Champ е ново поколение електронна система за отчитане на времето от най-високо ниво. Тя беше въведена във Великобритания, Белгия и Холандия през 2007 г. UNIKON Champ се различава коренно от останалите електронни системи за отчитане на времето.

NIKON Champ може да бъде осъвременявана за да посрещне предизвикателствата на спорта и за да позволи прилагането на новите технологии.

         Единствено UNIKON Ви позволява да използвате безжичен джобен часовник за изключително висока надеждност и удобство.

         От настоящото ръководство ще получите информация за общите възможности на UNIKON Champ. Ръководството не предлага указания за инсталация. Ако се нуждаете от повече подробности, моля свръжете се с представителя на UNIKON за вашата страна.

         Моля, обърнете внимание, че използваните фигури и указания в това ръководство може да се различават от версията, която използвате. Настоящото ръководство е написано на базата на firmware V2.74.

        Моля, отделете време за да се запознаете с Вашата инвестиция.

       Всички продукти на UNIKON разполагат с две години гаранция срещу производствен дефект.

         Като безценен за нас член на семейството на UNIKON,  Вие получавате техническа поддръжка без ограничение във времето. Със своя безжичен джобен часовник UNIKON предлага изключително висока надеждност, но ако при необичайни обстоятелства възникне проблем с Вашият часовник или антена, по време на състезателния сезон, ние ще направим замяна, така че,  да може да използвате UNIKON за времето на ремонта.
 
UNIKON  Germany

deister electronic GmbH

Официален представител за България:
 
Илиян Жеков Жеков

www.SportPigeons.net

ilian_pigeons@yahoo.com

GSM +359888376398

GSM +359899606666
 
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е
 
1.      Как да започнем- 4

2.      Относно UNIKON Champ- 5

3.      Въвеждане на данни в електронните пръстени- 6

4.      Отчитане на времето на гълъбите-  7

5.      Информация на екрана при пристигане-  8

6.      Как да изтрием информация за тренировка-  9

7.      Какво да правим в деня за маркиране- 10

8.      Текстови съобщения към мобилен телефон- 12

9.      Използване на повече от един  джобен часовник- 13
 
 
 
КАК ДА ЗАПОЧНЕМ

Какво има в кутията?
 

А. Часовник UNIKON (UNIKON Champ);

B. Двоен сензор за отчитане на електронните пръстени (антена);

C. Кабел с дължина 5 m за връзка между UNIKON часовника и антената;

D. Захранващ кабел с адаптер;

E. Документация;

F. Безжичен джобен часовник – не е задължителен (наличен, ако е заявен заедно с UNIKON Champ).

Уникон


Препоръчваме Ви да запишете серийния номер на всеки от ариткулите в края на настоящото ръководство за улеснение при бъдеща справка.

         Моля, използвайте указанията на „Свързване и инсталация” за да свържете UNIKON Champ. Бихте могли да разговаряте с Вашия UNIKON представител за съвет, как да използвате UNIKON по най-добрия начин.

Относно UNIKON Champ

Благодарим Ви, че избрахте UNIKON Champ. UNIKON Champ е конструиран за да бъде лесен за използване и въпреки това е универсален, този факт ще Ви позволи да отделите повече време на Вашите гълъби.
         Преди да започнете, моля, отделете време за да се запознаете с конфигурацията на Вашата система.
 уникон


1. Часовник UNIKON Champ

UNIKON Champ е конструиран за да позволи бъдеща модернизация.

Налични са следните опции:

a. Джобен часовник UNIKON – тази кутийка е вскично от което се нуждаете, когато отивате в клуба. Това позволява Вашият UNIKON Champ да остане в гълъбарника. Тогава Вашият UNIKON Champ играе роля на втори часовник, ние наричаме този режим “Loft Clock” – така той запаметява времето на всички пристигнали гълъби.

уникон

b. USB порт – използва се за връзка с компютър. Това позволява да използвате принтер свързан към Вашия компютър за да принтирате необходимата информацията. Освен това можете да получите информация за тренировка или състезание чрез софтуер на UNIKON. USB портът може да бъде използван за връзка с интернет за да публикувате резултатите си “online”. UNIKON е част от интернет.

c. Безжичен блутут – Този безжичен метод  се използва за връзка с мобилен телефон, което позволява изпращането на съобщения, съдържащи времето на пристигнал гълъб, до друг мобилен телефон. Тази опция може да бъде използвана и като пейджър, за да Ви информира чрез повикване, че е пристигнал гълъб (ако не отговорите на повикването, услугата ще е безплатна). Блутут позволява връзка и с компютър, на разстояние не повече от 10m.

d. GPS (Глобална Система за Позициониране) – използването на тази опция, позволява определянето на координатите на Вашия гълъбарник. Това означава, че освен времето на всеки пристигнал гълъб, ще бъдат записвани и точните  координати на гълъбарника. Друго предимство е, че винаги ще разполагате с точно време. (GPS отчита времето по-точно от радиочасовник). Това позволява надеждно и точно решение в отговор на изискванията за сигурност за националните полети.

e. Print Manager (софтуер на UNIKON) – позволява принтирането на данни от тренировки и дори повече от  домашния Ви компютър (необходима е опцията блутут или USB).

f. Двоен сензор за отчитане на електронните пръстени (антена) – оптимизиран с високи характеристики. Моля, свържете се с представителя на UNIKON за вашата страна за да извършите най-добре инсталирането му.
 

Въвеждане на данни в електронните пръстени
 
 
Всеки електронен пръстен има уникален код. За да може да показва номера на пръстена на Ваш гълъб, е необходимо във Вашата система UNIKON и електронните пръстени да бъдат въведени данните на гълъбите и персоналния Ви номер в клуба. Този процес се нарича въвеждане на данни в електронните пръстени и обикновено се извършва в клуба преди началото на състезателния сезон. PRPA правилата регламентират, че въвеждането на данни в електронните пръстени трябва да се извърши задължително в клуба. Затова UNIKON направи въвеждането на данни в електронните пръстени  възможно само в клуба.

         Вашият клуб може да използва процедура, различаваща се от описаната в този параграф. Най-важното е да запомните, че когато поставите гълъб в близост до антената, трябва да видите на дисплея действителния номер на пръстена. Ако това не е така, е необходимо повторно въвеждане на данните от клуба, за да бъдат избягнати грешки в деня на маркирането.

         Преди да започнете да използвате UNIKON за тренировки или официални състезания е необходимо да представите всички Ваши компоненти на системата и електронните пръстени в клуба за въвеждане на данните в безжичния джобен  часовник.
 

1. Представяне на системата в клуба.

Първата стъпка е да осигурите списък на номерата на пръстените на Вашите гълъби в клуба преди началото на състезателния сезон. Вашата система UNIKON може да работи с до 250 гълъба или до 500 ако използвате джобен часовник. Не е необходимо да имате електронни пръстени за вскички гълъби, но е препоръчително, ако ще използвате гълъб за състезанията по късно през сезона, да осигурите детайли за него в клуба сега. Информацията, която трябва да осигурите е пълния номер на пръстена на гълъба (например BG 07 41686), цвета и пола (ако е известен).
 

2. Въвеждане на данни в електронните пръстени.

Необходимо е да уговoрите ден за въвеждането на данни в електронните пръстени в клуба, определен период преди началото на полетите. Вземете вашата UNIKON система, за въвеждането на данни в UNIKON часовника. Освен това трябва да занесете електронните пръстени и гълъбите на които ще ги поставите.
 
По време на процеса на въвеждане на данни в електронните пръстени, в клуба ще бъде направено следното:

-         въвеждане на данните за гълъбите и електронните пръстени в часовника UNIKON;

-         въвеждане на време в часвоника UNIKON (това е обща настройка и това време няма да се използва за полетите);

-         ще получите списък на регистрираните гълъби във Вашия часовник UNIKON. Важно е да проверите дали информацията в списъка е вярна (това ще Ви спести време при маркирането).
 

3. Тренировка

Сега сте готови да използвате UNIKON. Просто включете UNIKON, поставете джобния часовник на мястото му и готово! Толкова е просто.
 

ОТЧИТАНЕ НА ВРЕМЕТО НА ГЪЛЪБИТЕ
 
 
1. Ако имате джобен часовник, поставете го в UNIKON Champ.
 
2. Включете UNIKON. На дисплея за кратко ще се появи текущата версия на използвания софтуер (например v2.77), заедно с резултата от тест за свързаните антени (Ring Sensors).

     Ако версията на софтуера не е актуална, не се безпокойте. Вашата система UNIKON позволява лесна актуализация. Например, може да поставите джобния часовник на друг гълъбовъд, с последната версия на софтуера, във Вашия часвоник UNIKON и актуализацията ще се извърши автоматично. Толкова е лесно с UNIKON.

         В повечето случаи това се извършва автоматично в клуба.

3. След няколко секунди  ще видите един от следните два екрана (ако имате активирано състезание това ще е показаното на дясната фигура):

уникон

 

 

 уникон

4. Вече може да отчитате времето на пристигащите гълъби. Толкова е просто.

Осигурете включването на UNIKON и свързването и към антената и тя ще бъде винаги готова да отчете времето на пристигащите гълъби (без значение кой бутон е натиснат в този момент).

            UNIKON е винаги ГОТОВА!!!
 

 

ИНФОРМАЦИЯ НА ЕКРАНА ПРИ ПРИСТИГАНЕ

уникон

Бързо търсене.

юникон


Ако искате да намерите кога даден гълъб се е завърнал, напишете последите четири цифри от номера на пръстена, докато сте в екрана, показан горе.

Ако виждате знак “+” преди търсения номер, това означава, че имате повече от един пръстен завършващ на тези цифри. UNIKON намира първото съответствие. Сега използвайте бутоните със стрелки, за да намерите гълъба който търсите.

Никога няма да пропуснете гълъб.

UNIKON сканира антената за пристигащи гълъби непрекъснато, без значение какво правите с клавиатурата. Не се безпокойте, не можете да изтриете състезание случайно.  С UNIKON всичко е лесно - можете да релаксирате и да се наслаждавате на спорта с гълъби.
 

КАК ДА ИЗТРИЕМ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРЕНИРОВКА
 

1. Натискането на функционалния клавиш [F], води до показването на меню с различни опции. Тези опции може да се различават от тези във Вашата система, поради различните конфигурации.

         Важно: Вашата система UNIKON винаги може да отчете времето на пристигнал гълъб, без значение в кое меню се намира в този момент.

юникон

. За да изберете “Изтриване на тренировка”, използвайте бутонa със стрелка надолу,  маркирайте Erase Training (със знака “>”) и тогава натиснете ОК. Тази опция ще изтрие всички тренировъчни полети и вскички състезания, които вече не са активни.

         Всяка от опциите в менюто, с цифра пред нея,  може да бъде избрана и чрез натискане на съответния бутон. Например натискането на бутон 0, ще Ви върне на екрана с информация за пристигащи гълъби (не е необходимо да го правите за да бъде отчететен гълъб).

         Но не съществува бутон от клавиатурата, чрез който да можете да изберете бърз достъп до опция изтриване. Необходимо е да използвате бутоните със стрелки, за да изберете Erase Training (Изтриване на тренировка). Това не е показано на фигурата, защото тази опция се намира след Erase Pools.

Вашата система UNIKON ще съхранява в паметта си тренировъчните полети или официалните състезания, докато Вие желаете. Но Вие трябва да изтриете старата тренировка, преди да направите нова.

         Ако в момента имате незавършено официално състезание, е невъзможно да го изтриете случайно.

         Официалните състезания остават активни, докато занесете Вашия часовник за приключване на състезанието в клуба и официалното време на пристигане на гълъбите не бъде принтирано. Това трябва да бъде направено, дори да нямате завърнали се гълъби. Когато вземете обратно часовника си, тогава  ще можете да изтриете старото вече състезание, използвайки опцията Erase Training. Но запомнете, че ако имате няколко активни състезания, ще трябва да принтирате официалните времена на всички, преди да изчистите часовника си напълно.

         Ако имате активирана тренировка и се наложи същите гълъби да участват в официално състезание, не се безпокойте, тази тренировка ще бъде изтрита в клуба автоматично.
 

КАКВО ДА ПРАВИМ В ДЕНЯ ЗА МАРКИРАНЕ
 

         1. Просто занесете Вашите гълъби и джобен часовник в клуба в деня за маркиране. Всички гълъби, които ще участват в състезанието, задължително трябва да имат електронен пръстен UNIKON, с предварително въведена информация от клуба (трябва да е в списъка, които Ви е даден в клуба при въвеждането на данните в електронните пръстени).
 

         2. В клуба Вашият джобен часовник ще бъде поставен в клубната база (за клубна база обикновено се използва часовник UNIKON). Така автоматично ще бъде въведено времето. Тогава всеки гълъб трябва да премине през маркера за електронни пръстени. По този начин в системата се записва кода на пръстена, като това може да се сравни с поставянето на гумен пръстен на гълъба. Ще получите копие от стартовия списък на гълъбите си.
 

         3. Ако трябва да отидете и в друг клуб, просто вземете джобния си часовник и го занесете там.
 

         4. Когато се върнете от клуба, поставете джобния часовник на мястото му (в часовника UNIKON), уверете се, че системата е включена и вече може да чакате пристигането на Вашите гълъби.

         На дисплея ще видите общия брой на маркираните гълъби за всички състезания.

         Дори можете да направите тренировка, докато имате активни състезания.
 
 
юникон

5. Ако искате да регистрирате гълъби за друго състезание, докато имате активно такова, няма да имате проблем, щом използвате UNIKON. Дори ако вземете Вашия джобен часовник от гълъбарника, часовника UNIKON ще запаметява времената на пристигналите гълъби. Единствено UNIKON предлага безжичен часовник.

 

        

Да използваме UNIKON “Solo”?

         Ако Вашата система е UNIKON “Solo” (т.е. без джобен часовник), тогава трябва да носите в клуба часовника UNIKON (в този случай UNIKON “Solo”). Ако желаете да участвате в повече от едно състезание, тогава Ви препоръчваме да закупите и джобен часовник, за да получите най-доброто от системата UNIKON, тъй-като това ще Ви гарантира, че никога няма да пропуснете гълъб, ако вземете часовника си в клуба.
 
         6. Когато вземете джобния часовник от часовника UNIKON, на дисплея ще бъде изписано съобщение, че той е работоспособен и готов да продължи отчитането на пристигащите гълъби.

юникон

   

7. Сега може да занесете Вашия джобен часовник в друг клуб (текущата версия на UNIKON позволява до 5 клуба). Дори можете да провеждате тренировка в това време.
 

8. Когато използвате няколко джобни часовника, може да участвате в до 25 състезания по едно и също време.

         Ако искате да участвате в повече от 5 състезания едновременно, моля свържете се с представителя на UNIKON за вашата страна.
 

 ТЕКСТОВИ СЪОБЩЕНИЯ КЪМ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН
 
         Системата UNIKON може да Ви информира, чрез SMS, при всяко завръщане на гълъб в гълъбарника, без значение къде се намирате.
 
         1. За да използвате тази възможност, е необходимо да имате допълнителен мобилен телефон с активиран блутут. Този мобилен телефон трябва да се намира на няколко метра от часовника UNIKON. (Обхватът на блутут е не повече от 10 m).
 
         2. За да свържете мобилния телефон към часовника UNIKON:

-         включете UNIKON;

-         от мобилния телефон изберете опцията блутут, за да започне търсенето на блутут устройства в близост. От менюто на телефона изберете “UNIKON”;

-         възможно е телефонът да поиска парола – тя е 0000 (четири нули);

-         сега телефонът ще покаже, че безжичната връзка е осъществена.

юникон3. Сега трябва да въведете номера на телефона, който носите със себе си, в часовника UNIKON. Можете да настроите часовнка UNIKON по един от следните два начина:
 
-         за изпращане на съобщения до Вашия мобилен телефон;

-         да извърши повикване до Вашия мобилен телефон. Ако въведете номера на телефона от гълъбарника във Вашия мобилен телефон и го означите например с “UNIKON - пристигнал гълъб”, тогава може да не отговаряте на повикването и опцията ще бъде безплатна.

 

 юникон

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ДЖОБЕН ЧАСОВНИК

         Едно от многото предимства на UNIKON е, че може да добавите по всяко време и едновременно с това да осъвремените системата, друг джобен часовник.

         Защо ми е необходим друг джобен часовник? Има две причини за това:

         1. Ако имате партньор и използвате един гълъбарник, може да използвате едни и същи антени и часовници или:

         2. Участвате в полети на няколко клуба, които са отдалечени един от друг, за да е възможно да носите навсякъде един и същ часовник.

         Вашата система UNIKON вече позволява работа с няколко джобни часовника. В действителност може да използвате 5 джобни часовника за един часовник UNIKON (UNIKON Loft Clock).

Просто изчакайте, докато видите следния екран (лявата фигура):

 юникон

Когато вземете джобния часовник от часовника UNIKON, ще видите на екрана броя на работещите с него джобни часовници (дясната фигура).
       
ВАЖНО!

         Когато използвате джобни часовници, трябва задължително да регистрирате всеки, като го поставяте за кратко във Вашия часовник UNIKON след маркирането, преди пристигане на гълъбите от състезанието.

         Може да оставите един от джобните часовници в гълъбарника, ако желаете. Това е без значение.

         Ако пристигнат гълъби и те не бъдат разпознати от джобния часовник, който в момента се намира в системата, не се безпокойте. Часовникът UNIKON ще запамети данните за тези гълъби. Неразпознатите гълъби може да бъдат индицирани като непознати или гълъби завърнали се от тренировка.

         Преди да занасете който и да е от джобните часовници в клуба, не забравяйте да го поставите за кратко в часовника UNIKON, за да получи времената на пристигане на гълъбите.

юникон


 

Как да разбера какви опции има моята система?

На гърба на часовника UNIKON има място за допълнителни връзки.

         Ако Вашият часовник има USB, тогава там може да бъде свързан стандартен USB конектор.

         Ако Вашият часовник има GPS, то на това място ще имате конектор за GPS антена.

         Опцията блутут е стандартна, когато заявите USB.

юникон

UNIKON  Germany

deister electronic GmbH
 

Официален представител за България:
 

Илиян Жеков Жеков

www.SportPigeons.net

ilian_pigeons@yahoo.com

GSM +359888376398

GSM +359899606666